czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasteczka owsiano - kokosowe

Dziś korzystając z nagrzanego piekarnika nabrałam ochoty, by upiec niezawodne, proste i zdrowe
(jeśli ciasteczka mogą być zdrowe;) ciasteczka owsiane. Tym razem zrobiłam je w
wersji uboższej, bez wielu dodatków takich jak: pestki, owoce suszone i gorzka czekolada. Bez nich też smakują dobrze. Objadając się nimi, nie mam wyrzutów, że wcinam zbyt wiele słodkości;)


Składniki (na ok. 20 ciasteczek):

125g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki płatków owsianych
0,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu
1/3 szklanki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść rodzynek

Przygotowanie:
Do miski wrzucam wszystkie składniki i dokładnie mieszam. Następnie fomuję ciasteczka.
Piekę w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut na jasnozłoty kolor.

Ciasteczka są pyszne do porannej kawy jako drugie śniadanie lub na podwieczorek z koktajlem bananowym.
Zamiast cukru daję niewielką ilość miodu, aby nie były za słodkie. Nasze dzieciaki je uwielbiają :)
My dorośli zresztą też ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz