sobota, 19 października 2013

Placuszki z dyni z dodatkiem papryczki chilli

W odpowiedzi na prośbę o przepis na placuszki z dyni z chilli, przesyłam przepis bazowy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym go nie modyfikowała, łącząc dynię np. z ziemniakami lub marchewką ;) wiedzą o tym, Ci którzy mnie dobrze znają ;)

I tak potrzebne będzie:

- 500 g startej dyni (na większych oczkach)
- 1 papryczka chilli (drobno posiekać)
- 250 g mąki (tu panuje dowolność wg uznania)
- 1 proszek do pieczenia
- 200 ml wody
- trochę soli i cukru (my jesteśmy z solą i cukrem na bakier, więc raczej nie daję ;)
- oliwa

Wymieszać wszystkie suche składniki z wodą, następnie dodać startą dynię i chilli. Rozgrzać oliwę i smażyć placuszki.
Smakują z sosem jogurtowym-czosnkowym :)

Zdjęcia załączę w przyszłości, jak placuszki te na nowo zrobię :)

Życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. Dzisiaj robię - choć jeszcze pojęcia nie mam, jak dobrać się do dyni, która stoi na komodzie od tygodnia i czeka. Dzięki Karola!

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak udały się ?
    Z dynią czasem trzeba się trochę napracować, zwłaszcza, gdy ma grubą skórę, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja dynia była dziwna, nie miała miaższu tylko same pestki.. Chyba musimy pogadać o dyniach.

    OdpowiedzUsuń