wtorek, 10 lutego 2015

Słodki batat z dynią




Ciekawe połączenie smaków. Feeria barw i smaków... pomarańczowy kolor działa na mnie energetycznie. TJuż na etapie przygotowywania poprawia mi się humor i uśmiecham się do siebie. Spacer ulicą Uśmiechu ;) - czemu nie?

Potrawa idealna na jesienne i zimowe smuty. Rozgrzewa wizualnie i od wnętrza, zwłaszcza po dodaniu cynamonu i imbiru. 



A ponieważ z uwagi na naszą przeprowadzkę, nie udało mi się w tym roku zrobić zapasów dyni, nie może dziwić fakt mojego ostatniego zakupu. Dostrzegłam w sklepie jedną z moich ulubionych odmian - dynię Muscat de Provence. Od razu wylądowała w koszyku! W zeszłym roku przechowałam ją do stycznia na parapecie w sypialni. I pamiętam jak zmieniała swoją barwę na szarą, a konsystencję na tę przypominającą nieco makaronową. 



Kiedyś moja przyjaciółka poczęstowała mnie pyszną potrawą z dynii z ziemniakami. Poniższy przepis stanowi wariację na ten temat. Smak dania zmienia się w zależności od tego, na jaką dynię się zdecyduję. Inaczej smakuje z hokkaido, a inaczej z muszkatołową. Niepowtarzalny smak zawdzięcza dodaniu soku z pomarańczy. Ot, cała moja tajemnica ;) Do tego odrobina kurkumy, imbiru, cynamonu i pyszne, i zdrowe danie gotowe. Wszak dynia i batat to skarbnica witamin i minerałów. Przy okazji przemycam cebulę i czosnek moim przeziębionym dziewczynom. Przyjemne z pożytecznym, a do tego nieoceniona pomoc małych rączek:)


Składniki:

1 batat
2 kawałki dyni (wielkości dużego ziemniaka)
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 śmietana 18%
0,5 - 1 szklanki soku z pomarańczy
sól, pieprz, kurkuma, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

Batata i dynię kroję w kostkę. Czosnek rozgniatam, cebulę kroję w piórka.
Na rozgrzanej oliwie duszę czosnek i cebulę. Następnie dorzucam dynię i batata. Podsmażam i dolewam sok z pomarańczy. Duszę pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Doprawiam przyprawami. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę i czekam aż sos zgęstnieje. 
W dzisiejszej wersji podałam z uduszonym szpinakiem z prażonymi nasionami dyni i sezamu. 









2 komentarze:

  1. hmm, nie mam dyni, ale słodki ziemniak leży i czeka na wenę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze możesz upiec z oliwą:) jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że będzie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń