piątek, 27 lutego 2015

Królik w pomidorowej potrawce z soczewicy podany z pomarańczowym puree z dyni

Po latach podejmuję próby, by przekonać się do królika, który nieodmiennie będzie kojarzyć mi się z kurczakiem. Tak to jest, jak rodzice przekonują, że na obiad dziś kurczaczek, a nie ulubiony króliczek z naszej hodowli - pewnie i dziś miałabym problemy, by go przełknąć.
A ponieważ mięso z królika znowu jest bardziej dostępne, próbuję. Nie pamiętam już jak smakowało, gdy podawała go na stół mama lub babcia, więc uskuteczniam eksperymentalne dania. Tym razem odważyłam się na podanie go z potrawką z soczewicy, a do tego delikatne puree z dyni. Wyszedł zestaw całkiem niczego sobie. Mięso wraz z soczewicą przeszło niewielką nutą słodyczy z jabłka i kwaskowatości z pomidorów. Dla tych, co szukają inspiracji, tak jak ja, zamieszczam przepis. Powodzenia:) 




Składniki na królika w potrawce z soczewicy:

- 3 nogi królika
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
-1 puszka pomidorów 
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1/2 szklanka czerwonej soczewicy
- oliwa, sól, pieprz

Pokrojoną cebulę i czosnek duszę na oliwie, następnie dodaję porcje królika i podsmażam je na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso jest już lekko podsmażone, doprawiam solą i pieprzem i wrzucam pokrojone w ćwiartki jabłko, sos pomidorowy. Chwilę duszę. Na koniec dodaję puszkę pomidorów i soczewicę. Trzymam na ogniu, do czasu aż soczewica zmięknie, sos się zagęści.

Puree z dyni:

2 ziemniaki
4 kawałki dyni wielkości ziemniaka
łyżka masła
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
odrobina kurkumy i imbiru

Dynię wraz z ziemniakiem gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy (raczej nie solę wody, ale wiem, że należę do wyjątków, więc Ci z Was, którzy potrzebują może osolić wodę wedle Waszych upodobań). Do odcedzonych warzyw wrzucam masło, sok z pomarańczy i przyprawy, a następnie krycham (jak po poznańsku mówiła moja babcia tzn.duszę) na puree.

Danie gotowe. raczej nie wymaga wielkich przygotowań. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz